Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een E-Fatbike?

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een E-Fatbike?
Wat is een E-Fatbike nou precies?
Een elektrische fatbike is een fiets met dikke banden die is uitgerust met een elektromotor. Deze motor zorgt ervoor dat fietsen veel minder inspanning kost, waardoor het ideaal is voor het afleggen van grote afstanden. Bovendien, biedt de achternaaf motor de optie om geheel onbelast te fietsen, wat zeker fijn is als je wat ouder bent of lichamelijk minder kracht bezit. Bij E-DRIVES zijn alle fatbikes voorzien van een achternaaf motor en het vermogen zit in het achterwiel, waardoor je zelf kunt bepalen hoeveel spierkracht je wilt leveren. Dus, of je nu een ervaren fietser bent of juist op zoek bent naar een fiets die makkelijk te berijden is, een elektrische fatbike is een geweldige keuze voor wie houdt van avontuur en onafhankelijkheid.
 
Wat zijn de kenmerken van een E-Fatbike?
Een e-fatbike is een uniek type fiets, herkenbaar aan zijn dikke banden en robuuste uitstraling. Deze fiets is speciaal ontworpen voor off-road avonturen, met brede banden voor extra grip en een stevig aluminium frame voor de nodige stabiliteit. De luchtgeveerde voorvork zorgt voor een comfortabele rit, zelfs op ongelijke oppervlakken. Bovendien heeft een e-fatbike ook een elektromotor, die helpt om grote afstanden of steile hellingen makkelijker te overbruggen. Zo is het een perfect vervoermiddel voor woon-werkverkeer, maar ook voor uitstapjes met het gezin.
 
Heb je een rijbewijs nodig voor een E-Fatbike?
Voor het rijden op een e-fatbike is geen rijbewijs vereist, omdat de maximale snelheid beperkt is tot 25 km/u. Dit betekent dat je geen helm hoeft te dragen, maar als je een hoger snelheid haalt dan gelden er regels voor speed pedelecs en mag je deze alleen gebruiken op eigen terrein.
 
Moet ik helm op bij een E-Fatbike? 
Er is geen verplichting om een helm te dragen op een e-fatbike, hoewel het wel aangeraden wordt voor de veiligheid, vooral als je met kinderen gaat rijden. Meer van dit soort informatie kun je vinden op onze FAQ pagina.
 
Heb ik een verzekering nodig voor mijn Fatbike?
Hoewel het niet verplicht is, is het wel verstandig om je e-fatbike te verzekeren. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming tegen eventuele schade aan anderen, terwijl een verzekering tegen diefstal ervoor zorgt dat je gedekt bent als je fiets gestolen wordt. Hoewel een kentekenplaat en een WA-verzekering niet verplicht zijn, kunnen ze wel nuttig zijn voor extra bescherming en gemoedsrust.
 
Waarom voor een Elektrische Fatbike kiezen?
Een elektrische fatbike is de perfecte keuze als je op zoek bent naar comfort en gemak tijdens het fietsen. De brede banden zorgen voor een fijne wegligging, waardoor obstakels op de weg minder van invloed zijn. Daarnaast heeft de stevige zithouding een grotere grip op de weg, wat ertoe leidt dat je minder spierkracht nodig hebt om in beweging te blijven. Of je nu op verharde of onverharde wegen rijdt of te maken hebt met slecht weer, een elektrische fatbike is hiertegen bestand. Bovendien hoef je niet meer op en af te stappen bij stoplichten, wat een stabielere en veiligere rit oplevert. Veel oudere klanten ervaren dit als een groot voordeel en zijn daarom vaker geneigd om op een fatbike te stappen.
Heeft een E-Fatbike ook een gashendel?
De elektrische fatbike is meestal niet voorzien van een gashendel. Soms is het wel toegestaan om een gashendel te gebruiken, maar deze mag alleen worden gebruikt om de snelheid tot maximaal 5 kilometer per uur te ondersteunen, met als doel om het starten gemakkelijker te maken. Als de snelheid boven de 5 km/u komt, dan wordt de e-fatbike beschouwd als een bromfiets en mag je niet op de openbare weg rijden, omdat je dan geen kentekenplaat en WA-verzekering hebt. Het is verstandig om de wetten en regels in jouw land te checken voordat je een e-fatbike aanschaft.
Waar let ik op bij het aanschaffen van een Elektrische Fatbike?
  • Actieradius van de accu: kijk of deze voldoet aan je behoeftes en overweeg eventueel een tweede accu aan te schaffen.
  • Kwaliteit van cellen in de accu: vraag hiernaar bij aanschaf en laad de accu regelmatig op volgens de instructies.
  • Draagkracht van de fatbike: let op het maximale gewicht dat de fatbike kan dragen, vooral als je samen op de fiets wilt zitten of boodschappen wilt doen.
  • Motorvermogen: zorg dat dit op het wettelijke maximum van 250 watt blijft om veiligheid en boete te voorkomen.
  • Veringen: overweeg een fatbike met vering voor extra comfort tijdens het fietsen.
  • Onderhoud: lees de onderhoudswijzer van de fatbike en accu zorgvuldig door en beslis of je het onderhoud zelf wilt doen of uitbesteden.
  • Aantal personen: let op het aantal personen dat comfortabel op de fiets kan zitten en of er goedgekeurde kinderzitjes op de fatbike passen.

Wil je een kijkje nemen bij onze winkel, of direct een van onze modellen aanschaffen? Dat kan!

Heb je verder nog vragen neem gerust contact met ons op!

Volgende lezen

Voordelen van onze Elektrische Fatbikes
Alles wat je moet weten over de elektrische step

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.